Un documental basc i un de kurd, premis Gall Fer de Picurt 2017

L’11a Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, Picurt, es va clausurar ahir a la nit a Artedó després que des de dimarts passessin prop de 2.500 persones pel certamen entre la Seu d’Urgell i Artedó, Andorra i Alàs. Durant la vetllada d’ahir es van entregar dos dels guardons més importants del certàmen.
El Premi Gall Fer PirineuCiutat de la Seu d’Urgell (2.000 euros) es va atorgar al documental basc GUTIK ZURA de Jon Maia i Mari Jose Barriola Baraibar, un film en què l’essència del bosc i la fusta s’utilitzen com a metàfora de la vida i de la història basca destacant l’habilitat dels dos direcotrs per a trobar personatges de gran interès. És un frec ambiciós amb una excel·lent producció i una banda sonora original.
RAUF, de Baris Kaya i Soner Caner es va emportar el Premi Gall Fer Internacional Endesa (1.500 €), un retrat intens de la preadolescència i un tractament intel·ligent del conflicte kurd, és delicat però a la vegada cru i penetrant. La guerra i la mort.
D’altra banda, divendres s’havia entregat el quart Premi Josep Virós al dinamista cultural Sisco Farràs. A banda de l’entrega de premis, un dels punts forts de la jornada d’ahir va ser la performance titulada Elogi de l’arbre, que va anar a càrrec de la companyia els Comediants.

Durant l’acte de cloenda també es va fer entrega del premi honorífic al director català, Marc Recha per la seva trajectòria i aportació al cinema de muntanya. Precisament, un dels seus films, UN DIA PERFECTE PER VOLAR va donar el tret de sortida al Festival.  Recha, en un dels moments més excèntrics de la nit, va assegurar que “el meu cine és la meva vida” i que “es dóna la paradoxa que com més promocionem el Pirineu més perdrà la seva essència i s’omplirà de gent que el poden arribar a canviar profundament”.

Finalment, es va projectar l’última sessió cinematogràfica de PICURT. La primera part la va protagonitzar “Wolves”, una pel·lícula d’Àlvaro Rodríguez que narra les peripècies d’un pilot que fuig camp a través després d’estavellar el seu avió. Durant la segona part es va passar el curts de les diferents seccions com  “The Marathon Diary”, “Otzarreta”, “Ailleurs”, “Acro” o “Incognita Patagonia”.

Leave a Reply