PICURT arriba al seu equador amb la presència dels germans Pou i l’entrega dels premis Gall Fer Andorra i Vallnord

La 11a Mostra de cinema de muntanya Picurt ha arribat aquest dijous al seu equador fent un balanç positiu de les activitats programades i de la presència de públic. Els cinemes Guiu, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i el Parc del Segre han estat alguns dels escenaris en els quals s’ha desenvolupat l’activitat del festival. El certamen pretén apropar diferents obres, sobretot documentals d’antropologia social, etnogràfics, esportius i d’altres temes relacionats amb la cultura i el medi ambient.

A banda de les diverses projeccions als cinemes Guiu de la Seu d’Urgell, Artedó i Alàs també es dur terme al Principat d’Andorra , al Centre de Congressos d’Ordino, on ha estat la seu escollida per acollir la projecció de les pel·lícules que han passat pels principals festivals internacionals i l’entrega dels premis.
Premi Gall Fer Andorra a la pel·lícula PLASTIC CHINA de jiu-liang Wang per ser un film universal que tracta un tema de media ambient que ens afecta a tots a nivells globals, un reflexió absolutament necessària. Segueix la millor escola documentalista xinesa. Film amb moltes capes, trames i subtileses socials. El premi Gall Fer Vallnord a la pel·lícula VERSO L’IGNOTO de Federico Santini per la valentia d’explicar-nos unes metes no assolides. Destaca per una execel·lent planificació, narració i muntantge, amb unes imatges espectaulars sense un abús. La seva simplicitat i naturalitat ens mostren una particular ètica de l’alpinisme.

Les activitats complementàries s’han centrat aquest dijous amb la jornada teòrica “NOUS TEMPS, NOUS MODELS DE GESTIÓ DEL PATRIMONI CULTURAL”,coorganitzada per PICURT i IDAPA. Diferents catedràtics com Joaquim Nadal o bé
Magí Seritjol (Director de Terraco-Viva) han debatut sobre la importància del
patrimoni com a recurs turístic i històric d’una zona.
Els germans Pou, dos dels millors escaladors del món han posat el colofó a un dia de festival on ha destacat l’alpinisme i on tant Iker com Eneko han volgut explicar els secrets d’haver escalat set de les parets més importants del món. Forma part del seu projecte 7 paredes, 7 continentes.


‘PLASTIC CHINA’ i ‘VERSO L’IGNOTO’ han estat les premiades en les categories d’ecologia i
esports.
‘ Plastic China’ , guanyadora del premi Gall Fer Andorra, narra la història d’una família
xinesa que dedica la seva vida a classificar i reciclar els residus plàstics procedents
d’Europa, els Estats Units i altres parts d’Àsia. La família que es retrata viu literalment entre
les muntanyes de plàstic i la pudor repugnant de les incineradores. Les imatges expliquen
una història universal de la desigualtat social. Segons el jurat, ‘Plastic China’ ha estat la
guanyadora per ser un film universal que tracta un tema de medi ambient que està tenint un impacte global.

El film guanyador del premi Gall Fer Vallnord explica l’ascensió hivernal al Nanga Parbat, la novena muntanya més alta del món. La pel·lícula que s’envolta en un entorn espectacular del paisatge de muntanya, intenta respondre algunes preguntes sobre el perquè algú pot decidir passar fred per aconseguir arribar al cim. En aquest cas, el jurat ha destacat que ‘Verso l’ignoto’ és una excel·lent planificació, narració i muntatge, amb unes imatges espectaculars. El Gall Fer Andorra està dotat amb 2.000 euros i el Gall Fer Vallnord amb 1.500. Després de l’entrega de premis s’han projectat les pel·lícules guanyadores.

Pel que fa als espais del festival Andorra acollirà la secció de cinema recuperat i projectarà films de la secció oficial d’ecologia i esports, otorgant els premis d’aquestes dues categories. Mentre la vila d’Artedó, Alàs i l’Alt Urgell continuen sent un espai de projeccions i activitats.


El Premi Josep Virós d’aquesta edició serà per al dinamista cultural Sisco Farràs. PICURT programa un any més un seguit d’activitats paral·leles que complementaran
la programació de la mostra. Cal destacar una performance dirigida pels comediants, ELOGI A L’ARBRE, És una intervenció artística que reflexiona sobre la relació de l’home amb la natura i concretament amb l’arbre, on art, bosc, cultura i natura seran els protagonistes i faran moure el públic amb els sentits ben desperts. i s’endinsarà el públic dins del bosc d’Artedó.

Leave a Reply