Palmarès 11ª edició de la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus – PICURT

Premi GALL FER Pirineus – Ciutat de la Seu d’Urgell, dotat amb 2.000€. Entregat a la pel·lícula que millor representi la cultura del Pirineu, ja sigui en les tradicions, la societat, el paisatge o les activitats que es desenvolupen al llarg de tot el massís.
La pel·lícula guanyadora d’aquest any ha estat per GUTIK-ZURA de Jon Maia i Mari Jose Barriola Baraibar per ser un film on l’essència del bosc i la fusta és utilitzada com a metàfora de la vida i de la història basca destacant la habilitat dels dos directors per trobar personatges de gran interés. És un fresc ambiciós amb una excel·lent producció i una banda sonora original.

Premi GALL FER Andorra, valorat amb 2.000€ amb l’objectiu de destacar aquells audiovisuals que per la seva temàtica, el seu tractament i el seu punt de vista fomenten i difonen el respecte pel medi ambient i tots els valors que hi són associats. La pel·lícula guanyadora d’aquest 2017 ha estat PLASTIC CHINA de Jiu-liang Wang per ser una obra de temàtica mediambiental que fa una reflexió absolutament necessària que ens afecta a nivell mundial. Segueix la millor escola documentalista xinesa. Pel·lícula amb moltes capes, trames i subtileses socials.

També s’ha donat una menció especial a WOMAN AND THE GLACIER pels riscos artístics i l’estil que assumeix aquesta pel·lícula intensa i plena de bellesa. On els silencis i el treball sonor ens ajuden a entrar dins de la glacera com a protagonista.

Premi GALL FER Vallnord, dotat amb 1.500€. Té com objectiu valorar els audiovisuals on els seus protagonistes són aquells esportistes que desenvolupen el seu esport a l’aire lliure i especialment a l’entorn de la muntanya. La pel·lícula guanyadora ha estat VERSO L’IGNOTO de Federico Santini premiada per la valentia d’explicar-nos unes metes no assolides. Destaca per una excel·lent planificació, narració i muntatge, amb unes imatges espectaculars. La seva simplicitat i naturalitat ens mostren una particular ètica de l’alpinisme.

Premi GALL FER Internacional – ENDESA premiada amb 1.500€ a la millor pel·lícula sobre la cultura i la vida a la muntanya, ja sigui mostrant les persones que hi viuen, el seu entorn o les tradicions de qualsevol muntanya o massís d’arreu del món. Aquesta edició la obra premiada ha estat per RAUF de Baris Kaya i Soner Caner per ser un retrat intens de la preadolescència amb un tractament intel·ligent del conflicte Kurd. És delicat però a la vegada cru i penetrant. La guerra i la mort.

La Seu d’Urgell, 21 de juny de 2017