Sin título

La cultura rural en general, i la pirinenca en particular, han començat al nostre país un viatge sense retorn cap al progrés i la modernització.

Montserrat GuiuAlbert Galindo i Cinta Pujal, tots ells veïns de la Seu d’Urgell i comarca, van pensar que era possible, i potser necessari, engegar una proposta audiovisual amb la intenció de preservarpromoure i divulgar la cultura del nostre entorn més proper: La cultura pirinenca. El seu repte està en la sensibilització cap a la muntanya i el seu entorn.

Conscients que no és una tasca fàcil i també que no és possible fer-ho sense mitjans, aquestes tres persones van decidir fundar una associació a través de la qual poder canalitzar i gestionar les seves propostes.

La Mostra PICURT es va iniciar a l’any 2006 en un petit poble del Pirineu, Artedó, com a Mostra de curtmetratges de temàtica de muntanya, amb una durada de dos dies. Amb aquest esdeveniment, a part de les projeccions cinematogràfiques també hi tenia lloc manifestacions culturals de caire literari, musical, artístic i gastronòmic, característics del Pirineu. Els organitzadors van considerar aquest projecte com un reforç a la identitat pirinenca i a la creació d’una imatge de desenvolupament del territori de la gent que viu a la muntanya.

Aquest format va anar creixent, fins que al 2009 la Mostra es va ampliar a cinc dies de durada i en dos localitats, al poble d’Artedó i la Seu d’Urgell. Les pel·lícules es projectaven a la Seu d’Urgell al cinemes locals durant tres dies. La mostra es traslladava a Artedó els dos últims dies, utilitzant com a espai de projecció l’escola i una carpa muntada especialment per a l’esdeveniment.

L’organització va considerar important l’ampliació de dies de la mostra i afegir l’ubicació de la Seu d’Urgell, que ofereix una infraestructura molt adient per a totes les activitats paral·leles que s’organitzen, com ara tallers d’audiovisuals, conferències, degustacions gastronòmiques o activitats d’oci, entre altres.

Durant els últims anys aquesta ampliació de format ha permès augmentar el nombre de pel·lícules que l’organització creia molt oportú que es projectessin. Principalment europees i guanyadores a diferents festivals europeus de cinema de muntanya i que tenen poc recorregut si no és a través de festivals de cinema d’aquestes característiques.

PICURT és ara una Mostra competitiva. Aquesta Mostra ha ajudat a sensibilitzar a la societat sobre la realitat de viure a la muntanya. Ha esdevingut un moviment cultural molt important per posar el valor el que la cultura de muntanya proporciona.

Amb deu anys de vida de l’associació CEP, i vist l’èxit de les edicions anteriors, els organitzadors estan motivats per seguir treballant cap a la onzena edició que es realitzarà la penúltima setmana de juny del 2017.