TRADICIÓ GASTRONÒMICA A PICURT

No existeix cap festival en el que no s’arofiti la ocasió per degustar els plats típics de la regió, i la desena Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus de PICURT no va ser l’excepció. Un àpat final de clausura va tenir lloc la última nit al poble d’Artedo, acollint tant població local com persones dels municipis veïns.

Una de les intencions va ser la de promocionar la gastronomia local, per exemple la Bruneta, un tipus de bestiar boví considerat com un dels millors d’Europa, per ser de raça autòctona, territori delimitat i l’únic amb IGP (indicació geogràfica protegida) transfronterer, ja que uneix en producció a França amb Catalunya. A més, gràcies a aquesta, es produeixen dues altres denominacions d’origen: el formatge Urgèlia i la mantega del Cadí.

vaca - María Antnieta García (19)

Bruneta amb trinxat. Foto: María Antonieta García.

La vedella dels Pirineus catalans, Bruneta, és el plat més esperat en el dia de la clausura de PICURT. Segons el xef Carlos Ibarrondo, la carn ha de rostir-se dotze hores a foc lent. La vaca escollida pesa gairebé dos-cents quilos i passa per un procés de maduració de quinze dies abans de passar pel llarg ritual de cocció, al qual els prop de quatre-cents comensals esperen pacientment el moment de servir, ja que val la pena. El plat va acompanyat d’un deliciós trinxat, barreja de col, patata i cansalada. El consum de productes locals és bàsic en tot l’esdeveniment, tant en les begudes, com el cava o la cervesa artesana, així com amb les postres, totes elaborades al territori.

No obstant això, pels qui no puguin pujar a la muntanya a gaudir del festival, al centre del poble de la Seu d’Urgell existeixen diversos llocs ideals per calmar la gana. Un d’ells és Arbelexte, situat al carrer de Sant Ermengol. La seva propietària, Antonia Parell, ens explica que el restaurant està especialitzat en cuina basca i catalana, però que el seu producte estrella és la carn. A més, serveixen peus de porc farcits de bolets, normalment a la tardor, encara que els hi produeix durant tot l’any. El lloc va obrir les seves portes fa cinc anys i compta amb servei de càtering a domicili. El local està cobert cada dia des de les 13 fins a les 23 hores i els plats de la carta ronden els 35 euros, incloent vins de la comarca.

pic.diegoAlmuerzo viernes - María Atnieta García (8)

El bacallà a la catalana de l’Arbelexte. Foto: María Antonieta García.

A pocs minuts a peu del centre, es troba el restaurant Miscela, que en italià significa ¨barreja¨, i on, justament, la seva particularitat és la de combinar productes de la cuina tradicional amb una carta d’especialitats italianes. El local és part de l’Hotel Avinguda que funciona des de 1952, situat a l’Avinguda Pau Claris. Està obert cada dia menys els diumenges des de les 13 hores, i funciona des de fa vuit anys com a negoci familiar. El menú bàsicament va des dels 12 fins a 20 euros amb quatre variants diferents, des de més senzills, formats per espagueti a la bolonyesa, amanida de verda, bacallà o escalopa de pollastre, a altres que inclouen especialitats italianes de pasta o pizza. Sempre acompanyat d’unes delicioses postres, des de pastís de formatge, a gelats fets amb la llet de la zona o flam amb nata de Cadí.

Per a paladars molt exigents, a l’Alt Urgell també hi ha oferta. Aquells qui prefereixin menjar d’altura, el restaurant Tapies-Castell de Ciutat ofereix des del cim del turó de Castell-ciutat unes espectaclulars vistes del Cadí als seus clients, acompanyat d’un ambient romàntic, d’elegància, confort, tradició i modernitat. A més a més. hi ha habitacions i suites, algunes d’elles equipades amb spa. Situat en el kilòmetre 229 de la carretera N-260, atenen de dimecres a diumenges. En el lloc es poden degustar els més fins plats a la carta, com el foie, però a part, és ideal per a tot tipus d’esdeveniments en companyia d’un paisatge únic i belles vistes.

pic.diegoCena San Juan , restaurante Tapies - María Antonieta García (10)

Mousse de xocolata de Tapies-Castell de Ciutat . Foto: María Antonieta García.

Texto: Silvia Caicedo.

Leave a Reply