LES DONES, PROTAGONISTES DE LA PRIMERA MOSTRA COMPETITIVA DE PICURT

L’acte de cloenda, celebrat a Artedó, va posar punt i final a quatre dies d’activitats entorn el cine, la muntanya i el Pirineu. Una mostra a la qual van assistir més de 2.500 persones  i que va estar marcada per una sèrie de novetats, entre les quals una major presència internacional, una ampliació dels territoris participants i la introducció d’una mostra competitiva. A més a més, hi ha hagut un fort component femení, tant pel que fa a la presència de directores, que han estat guanyadores en totes les categories de premis, com per les temàtiques que es tractaven en els documentals, en els quals les protagonistes eren dones.

PICURT ho fem tots” van ser les paraules que Montse Guiu va dirigir una carpa completament plena durant la cerimònia de cloenda de la 10a mostra de cinema de muntanya dels Pirineus. La seva directora va fer una valoració molt positiva, tant per que fa a assistència com a nivell d’acceptació dels canvis introduïts, destacant que “ha sigut l’edició més internacional”.

pivpicurttt42

Montse Guiu durant el seu discurs. Foto: Diego Fina.

Com en anys anteriors, es va fer el reconeixement Gall Fer, que aquest any va recaure a Jordi Cadena i Casanovas per la seva trajectòria cinematogràfica, en la que destaca el respecte envers la natura i cap el ser humà que es desprèn de les seves pel·lícules, com va destacar Àlex Gorina en fer-li entrega del trofeu. A continuació, es va donar a conèixer el veredicte dels documentals premiats, escollits per un jurat internacional d’entre més de 170 obres rebudes de més de 24 països.

El Premi Gall Fer Pirineu – Ciutat de La Seu d’Urgell es va atorgar al documental francès Le chant du cygne de Aurélie Jolibert. L’alcalde de La Seu d’Urgell va fer entrega dels 2000 € a la seva directora, que va agrair l’existència de festivals com aquest per donar visibilitat a petites produccions com la seva.

K2: Touching the sky de la polonesa Eliza Kubarska va guanyar el Premi Gall Fer Cadí sobre esports entregat por Jordi Clotet, director de la Cooperativa Cadí. Aquest documental va rebre 1.500€ por mostrar una nova aproximació a l’alpinisme, des de les persones que es queden quan algú mor a la muntanya.

clausura - María Antonieta García (15)

Aurélie Jolibert rebent el seu premi. Foto: María Antonieta García.

El curt-metratge Cailleach, de l’anglesa Rosie Reed, va ser escollit pel Premi Gall Fer Internacional – Muntanyes del Món. Eduard Bregola, ex-embaixador d’Espanya a Xina, va entregar els 1.500€ a Judit Colell, que va recollir el premio per aquesta historia sobre una dona gran escocesa que ens apropa a una forma de viure estretament lligada al territori.

Finalment, es va projectar l’última sessió cinematogràfica de PICURT. La primera part la va protagonitzar “Ella, la Vall”, una pel·lícula sobre les dones que viuen a les Valls d’Aguilar i  dirigida por Albert Galindo, acabant amb concert de Noves Gospel, amb les mateixes protagonistes. Durant la segona part es va passar el documental esportiu “El sendero luminoso”, els curt-metratges “Zebra”, “Pecheur du tarn”, “L’ou de fabergué” i el premiat “Cailleach”.

 Texto: Laura Maso.

Leave a Reply