Exposició “I continuo veient les seves cares. Fotografies dels jueus polonesos”

El Parador de Turisme de La Seu d’Urgell obre les seves portes a l’exposició “I continuo veient les seves cares. Fotografies de jueus polonesos” com a part de les activitats de la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, PICURT, en la seva 9a edició. L’acte ha estat presidit per Montserrat Guiu, directora del festival, Albert Galindo, tècnic de cultura de l’Ajuntament de La Seu d’Urgell i membre de l’organització, i Meritxell Marcos, directora del Parador.

12

Un recorregut fotogràfic ha donat inici al programa d’activitats que promou la construcció d’una filosofia de pertinença i cultura de muntanya, que és recolçada per l’amfitrionia del primer país convidat al festival, Polònia. Aquesta galeria busca constituir-se com un eix de comprensió i memòria als records de families jueves que havien residit a Polònia des del segle XIX fins a l’Holocaust de la Segona Guerra Mundial i que va formar part en 1994, de la Fundació Shalom de Varsòvia com a iniciativa i conscienciació a la població, per rescatar les històries perdudes d’un poble que s’havia oblidat parcialment però que existia encara en registres fotogràfics familiars i que havia de ser compartit al món sencer.

Per a sorpresa dels propis organitzadors, van rebre més de vuit mil instantànies que retraten el diari de viure, a la gent senzilla, als oblidats. De manera que va ser la pròpia gentilesa dels donants que van salvar una fotografia, els que van salvar també la memòria d’un poble sencer. Per això, “no solament són justos els que han salvat com a mínim una vida. També mereixen aquest qualificatiu als quals contribueixen a preservar la memòria”.

Per la seva banda la directora del festival, Montserrat Guiu, ha recalcat que el punt d’unió entre Espanya i Polònia s’evidencia històrica i geogràficament en testificar durant la Segona Guerra Mundial el pas de refugiats polonesos a través de la franja pirinenca salvant així moltes vides. Raó per la qual aquesta 9a edició estarà integrada per manifestacions culturals d’aquest país, com a exposicions, conferències, folklore i artesania.

En tant els passadissos del claustre renaixentista del Parador de Turisme es converteixen en adaptats promotors històrics de la mostra de cinema de muntanya dels Pirineus, la seva participació suposa no només el lluïment del lloc sinó la compatibilitat per recolzar causes culturals. Meritxell Marcos, directora del Parador, externa la invitació al públic en general per apropar-se a les instal·lacions, no solament per conèixer els serveis de l’hotel, restaurant i actualment com a sala d’exposició fotogràfica, sinó també per participar “compartint el que aprèn durant els anys”, ha afirmat.

L’exposició estarà oberta fins al 21 de juliol de 2015, en el Parador de La Seu d’Urgell.

2 thoughts on “Exposició “I continuo veient les seves cares. Fotografies dels jueus polonesos”

  1. Pingback: “Y continuo viendo sus rostros”. La Seu d’ Urgell. | Idea Gestio Cultural

  2. Pingback: “Y continuo viendo sus rostros”. La Seu d’ Urgell. – Idea Gestio Cultural

Leave a Reply