Emotiu acte de clausura de la 9a edició de PICURT

L’última jornada de la 9a Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus ha finalitzat amb una sèrie d’activitats en la població d’Artedó, amb motiu de la clausura de PICURT.

Els assistents han pogut gaudir del paisatge pirinenc conjugat amb els empedrats carrers del paratge. La plaça del poble ha albergat un mercat artesanal polonès que ha ofert diversos productes com a ceràmica de gres amb intensos pigments blaus, originals escultures a força de sorra, bijuteria feta a mà amb motius folklòrics i fins a una mostra de variats i casolans postres.

La vetllada va ser amenitzada pel conjunt Ludwik Lojas de Lupuszna. Els músics abillats amb vestimenta tradicional han amenitzat la clausura amb melodies de la cultura de muntanya polonesa.

El popular i tradicional sopar de la vaca ha congregat a nombroses persones en un ambient acollidor emplaçat entre les muntanyes de la zona. La carn de vedella “bruneta” del Pirineus, ha estat la protagonista del menú. La seva denominació d’origen única a la regió, la distingeix com unes de les millors carns per la seva tendra textura i sabor especial.

Tot seguit els presents s’han desplaçat cap a la carpa habilitada per a l’acte de clausura conduït per Rosa Burgos, membre de PICURT. “Estic agraïda perquè les expectatives previstes han estat més que cobertes. Algunes de les seccions del festival, per exemple, s’han consolidat gràcies al seu inesperat èxit, com ha passat amb les jornades teòriques”, ha subratllat Montserrat Guiu, directora de PICURT durant el discurs d’obertura, a més d’anunciar al públic que el 50% dels guanys per la venda d’entrades es destinaran a Nepal.

IMG_3854 IMG_3847

Guiu ha agraït la participació de Polònia com a país convidat en la present edició. Una col·laboració que ha estat possible gràcies a Hanna Podolska, agregada de promoció i cultura del Consolat General de la República de Polònia a Barcelona. “Nosaltres, els convidats, promovem i donem veu al nostre país i, d’altra banda, el festival ofereix oportunitats de crear projectes per a un futur estrenyent llaços i creant contactes”, ha afirmat Podolska.

L’acte de clausura ha comptat amb un gran èxit d’assistència, i ha homenatjat a la directora de cinema i també docent Rosa Vergés per la seva trajectòria professional. El lliurament del premi l’ha realitzat Àlex Gorina i Macià, crític de cinema i presentador de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, qui ha lloat a la directora catalana i al festival: “Crec que el cinema mereix l’oportunitat que la gent crea en ell i, per tant, m’encanta quan descobreixes en el festival de PICURT un entusiasme, una alegria i una capacitat de superació, una atracció, un magnetisme… en definitiva, és com un renaixement. Ens fa falta recuperar aquests conceptes”. Seguidament s’ha donat pas a la projecció dels següents films: “Espès”, de Tànit Fernández i Isaac Rodríguez; “The human slingshot – high altitud paragliding”, de Xarxa Bull Mitjana; “Descobrint a Mosén Bruno”, de Maxi Camp; “Vigia”, de Marcel Barelli; “Oh sheep!”, de Gottfried Mentor i, finalment, un resum d’audiovisuals de PICURT 2015.

L’acte ha finalitzat amb una actuació de música tradicional polonesa, a càrrec del grup Ludwik Lojas de Lupuszna.

Leave a Reply